Agile Nedir ?
Kurumsal Çeviklik
Kurumsal çeviklik veya AGILE, işletmelerin hızla değişen piyasa koşulları, müşteri ihtiyaçları ve teknolojik gelişmelere etkin bir şekilde yanıt verebilmesi için tasarlanmış bir yönetim yaklaşımıdır. Temelinde, sürekli iyileştirme, esneklik, hızlı ve etkili karar alma, ve müşteri odaklılık gibi prensipler yer alır. Agile metodolojileri, proje yönetimi ve ürün geliştirmede kullanılan iteratif ve inkremental (adım adım gelişen) süreçlere vurgu yapar. Bu yaklaşım, takımların daha hızlı hareket etmelerini, değişikliklere kolayca uyum sağlamalarını ve son kullanıcıların gerçek zamanlı geri bildirimlerine dayanarak ürünleri veya hizmetleri sürekli olarak iyileştirmelerini sağlar. Kurumsal çeviklik, özellikle dinamik ve rekabetçi sektörlerde, kuruluşların piyasadaki konumlarını güçlendirmeleri ve yenilikçilik kapasitelerini artırmaları için kritik öneme sahiptir.
Çalışma hayatınızda sürekli olarak duyabileceğiniz belki toplantılarına bile katıldığınız formal olarak ne olduğunu bildiğiniz bu Agile konusunu biraz anlatmak istedim.
Agile Manifestosu
2001 yılında bir manifesto ile duyuruldu. Agile manifestosunu bu adresten okuyabilirsiniz. Türkçe olarak da bulunmaktadır.
Agile, yakın zamana kadar yazılım geliştirmeye yönelik bir takım yönetim pratikleri olarak görülüyordu. Bunun sebebi Agile’ın ilk savunucularının yazılımcı olması ve kuruluş dokümanının 2001 tarihli ‘Yazılım Geliştirme Manifestosu’ olarak anılmasıydı. 15 yıl sonra 2016’da, Harvard Business Review, McKinsey & Company ve 2015 Learning Consortium Project tarafından da tanınmasının ardından, Agile artık tüm farklı organizasyonlara ve birimlere yayılmış durumdadır.
Agile’ın yazılımın ötesinde global bir hareket olarak ortaya çıkışının ardında kurumların günümüzün fırtınalı müşteri odaklı piyasası ile başedebilmeleri için tek yolun Agile olmaktan geçtiğini keşfetmelerinde yatmaktadır. Agile, kurumların devam etmekte olan değişimin üstesinden gelmesini sağlar. Artık gitgide daha değişken, karmaşık ve muğlak bir yer haline gelen dünyada firmaların ilerlemesini mümkün kılar.