Siber Saldırılardan Nasıl Korunuruz?
Siber saldırılar, dünya ülkeleri teknoloji çağının kolaylıklarından faydalanarak ilerlemeye devam ederken, bu kolaylığın beraberinde getirdiği olumsuzluklarla da karşı karşıya kalmaktadır. Siber saldırılar olarak bilinen bu olumsuzluklar bilgisayar sistemini kötü niyetli kullanan bilgisayar korsanları tarafından karşımıza çıkmaktadır. Hackerlardan oluşan bilgisayar korsanları, ticari faaliyet gösteren büyük ya da küçük işletmelerin işletim sistemlerine sızarak zarar verebilmektedirler.
Siber saldırılar, kötü amaçlı kodlar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu kodlar Bilgi ve veri hırsızlığı yapabilmek, bilgisayar sistemleri veya dosyalarda ciddi hasarlara yol açacak güvenlik açıkları oluşturmak için tasarlanırlar. Bilgisayar korsanları bu zararlı kodları kullanarak zarar vermek istedikleri diğer bilgisayar sistemlerine uzaktan erişim sağlarlar. Bu sayede gizli şirket bilgilerini açığa vurabilir veya tüm şirket sistemini çökerterek sistemi çalışmaz hale getirebilirler.
Bu saldırılar genelde e-posta ile gönderilen mesajlar ile yapılmaktadır. E-posta mesajı açıldığı anda zararlı komut dosyaları sistemdeki verilere yerleşerek zarar verirler. Bu kodların yerleştiği web sayfalarının ziyaret edilmesiyle de kişiler ya da kuruluşlar siber saldırıya maruz kalırlar.
Siber Saldırılardan Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli
Siber saldırılardan tamamen korunmak maalesef ki imkânsızdır. İşinde profesyonel olan bir hacker bilgisayar sisteminize girmek isterse girecektir. Bu durum önlenemez fakat birkaç önlem alarak bilgisayar korsanlarının işlerini zorlaştırabilirsiniz.
Siber saldırılardan nasıl korunmalıyız? Sorusuna cevap olarak birkaç örnek vermek gerekirse;
Zor bir şifre oluşturun: Şifre oluştururken kendinizle özdeşleşecek bilgiler içermediğine dikkat etmelisiniz. Örneğin; doğum tarihinizi şifre olarak kullanırsanız çabuk kırılabilir bir şifreye sahip olmanız kaçınılmaz olacaktır.
Şifrelerin sık sık değiştirilmesi gerekir: Şifreniz ne kadar zor olursa olsun hacklenme olasılığı bulunmaktadır bu sebeple sık sık şifre değiştirmek faydalı olacaktır.
Bilgisayarınızın ön belleğini sıklıkla temizleyin: Bilgisayarınızdan girdiğiniz her site, internetten indirdiğiniz uygulamalar ve yapılan işlemler ön bellekte listelenir ve uzun süre burada bilgiler saklanır. Başkaları bilgisayarınıza girdiğinde bu işlemlerlerin dökümünü çalabilir ve aleyhinize kullanabilir.
Ücretsiz Wi-Fi hizmeti kullanmayın: Güvenliği olmayan bir hizmet bilgisayarınıza kolay erişim sağlanmasına yol açabilir.
HTTPS destekli internet siteleri üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirmeye dikkat edin: HTTPS sahte siteleri orjinallerinden ayırt edebilme özelliğine sahiptir ve internet siteleri arasındaki iletişimi güvenli bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlar.
Ayrıca antivirüs programlarının kullanılması, ziyaret edilecek sayfalara dikkat edilmesi, flash sürücülerinin dikkatli kullanılması siber saldırılardan korunmak için alınacak en iyi önlemlerdir.
Uzaktan Çalışma ve Siber Güvenlik
Uzaktan çalışma, evden ya da bulunduğunuz herhangi bir yerden İnternet üzerinden şirket ağına bağlanarak işinize devam etmenizi sağlayan bir çalışma yöntemidir. Uzaktan çalışma sağlayan kişilerin özellikle dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken hususların başında uzaktan çalışma ve siber güvenlik konuları yer almaktadır. Uzaktan çalışan kişiler için en kritik noktalardan biri olan güvenlik yöntemleri için gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır. Uzaktan çalışan kişiler ve firmalar kullandıkları ağlar için özel kriptolu protokoller kullanarak gerekli güvenlik önlemlerini mutlaka almalıdır. Bu noktada gerekli özen gösterilmediği taktirde büyük sorunlar ile karşılaşılması kaçınılmaz bir hal olacaktır.
Günümüzde birçok sektörde ve meslek gruplarında uzaktan çalışma uygulaması giderek yaygınlaşmaktadır. Firmaların pazarlama, satın alma, satış ve tasarım gibi farklı birimleri iş yerine gitmeye gerek kalmadan uzaktan çalışma yöntemlerini rahatlıkla kullanabilmektedir. Uzaktan çalışma yöntemleri haftanın her günü olabileceği gibi, belirli gün ve saat aralıklarında da olabilmektedir. Uzaktan çalışma yöntemleri çalışanlar için oldukça kolaylık sağlamaktadır. Uzaktan çalışma yöntemlerinin rahat ve esnek çalışma saatleri sunması ile kişiler, ofis ortamı ya da yönetici baskısı gibi unsurlardan uzaklaşarak daha verimli çalışma olanağı bulmaktadır. Evden çalışan kişiler yol ve yemek masrafı yapmadığı için tasarruf yapma olanağı bile bulmaktadır. Uzaktan çalışma yöntemlerinin sağladığı birçok fayda olmasına rağmen, bir takım dezavantajları da bulunmaktadır. Uzaktan çalışan kişiler özellikle ergonomi kurallarını konularında sağlıklarını korumak adına çok dikkatli davranmalıdır. Uzaktan çalıma ve ergonomi, uzaktan çalışma siber güvenlik kuralları kişilerin dikkatli davranması gereken konuların başında yer almaktadır.
Uzaktan Çalışma Güvenlik Prosedürleri
-Uzaktan erişim için yetki verilen kurum ağları ve kurum çalışanlarının ağları kayıt altına alınmalıdır.
-Uzaktan erişim yapacak kişiler için VPN kullanımı, zorunlu tutulmalıdır.
-Kurum ağına bağlanacak kişiler bilgisayar işletim sistemlerinin tam ve antivirüs yazılımlarının güncel olmasına dikkat etmelidir.
-Kurum ile ilişkisi kesilen kişilerin uzaktan erişim uygulamaları ve giriş sistemleri hemen iptal edilmelidir.
-Uzaktan erişim sağlayacak kişiler veri sistemlerini ve verilerini daima güvende tutmalıdır.
–Uzaktan çalışma ve siber güvenlik kuralları içinde, kurum çalışanlarının bilgileri başkaları ile paylaşılmamalıdır.