Startup Nedir ?
Startup dediğimiz zaman birçoğumuzun Amerikan filmlerinden çıkma o muazzam şirketleri gözümüzde canlandırıyoruz. Ancak bunun için pekte uygun bir kavram olmadığını belirtelim. Peki, Startup Nedir? Bu sorunun cevabını hep birlikte arayalım.
ABD’de 2010 yılında orta çıkan bu terim her zaman olduğu gibi çok kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayıldı ve Dünya üzerinde Startup terimi resmen ortaya çıkmış oldu.
Terim anlamı olarak ülkemizde girişim veya yeni girişim terimleri her ne kadar önerilse de bizde olan yabancılık hayranlığı yüzünden Startup olarak devam etmektedir. Bu yüzden de bizler bugün sizlere Startup Nedir? Ve buna benzer soruların cevaplarını buradan açıklamak istiyoruz.
Nedir, bu son zamanlarda sık duyduğumuz Startup?
Aslında henüz tam bir açıklamasının yapıldığı konusun da fikir bulunmaktadır. Birçok kişinin farklı şekillerde bizlere sunduğu bir terim olan Startup, genel anlamı ile birlikte bir sorunu çözmek için bir araya gelen şirket olarak tabir edilmektedir. Startup olarak tabir edilen bu şirketin en belirgin özelliği ise ortaya çıkan sorunu çözme konusunda garanti vermemesidir. Yani bir sorun var bunu çözmek için bir şirketle anlaşıyorsunuz ve şirket bunu çözebileceğine dair garanti vermiyor. Aslında genel olarak bu tarz bir tanım karşımıza çıkmaktadır. Ancak bunun şirketin yeniliği ile özdeşleştirenlerin çok olduğunu belirtelim.
Tabi burada bir de genellikle bu tarz şirketlerin yeni kurulan şirketler olduğu konusunda bir fikir birliği vardır. Ancak 1 yıllık bir şirkette Startup olabilir, 5 yıllık bir şirkette Startup olabilmektedir. Ancak bir şirketin genel itibariyle iş hayatında yer aldığı süre ne kadar uzun olursa yapmış olduğu işlerden dolayı çok uzun soluklu şirketlere Startup denmek doğru olmayacaktır. Bu yüzden de genellikle yeni kurulan ve en geç 5 yıllık şirketleri Startup olarak tanımlayabiliriz.
Bir Şirketin Startup olması,
Aslında bu konuda en genel kanının şirketin büyümesi ile bağlantılı olacağını belirtelim. Yeni kurulan bir şirketin kısa süre içerisinde büyüme göstermesi ile beraber yukarıya doğru ivme kazanması şirket için Startup özelliği kazandırabilir. Yani bir şirket ne kadar büyürse, o kadar çok Startup özelliğine kavuşmuş olur.
Şirketlerin özellikle de bu tarz şirketlerin herhangi bir coğrafi kısıtlama olmadan büyüme istemeleri gerekmektedir. Bugün Türkiye’de bir iş yapan şirketin aynı değerde yarın İngiltere’de Amerika’da da şirketler açarak Startup özelliğine erişmesi o şirketin değerinin her geçen gün artmasını sağlayacaktır. Bu yüzden de bu tarz bir şirket olmak için devamlı olarak hedefinizin büyüme olması gerekmektedir.
Startup şirketler hangi alanlarda kurulur?
Günümüzde Startup şirket kurmak istediğiniz zaman özellikle teknoloji ve yazılım alanlarda bu şirketi kurmanız gerekmektedir. Ancak finans ve pazarlama alanların da Startup şirket kurabilirsiniz, ancak bu genel kanının aslında yazılım ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren firmalara ait olduğunu belirtmek istiyoruz. Aynı zamanda tasarım ve mimarlık alanlarında faaliyet gösteren şirketlerde bulunmaktadır. Startup alanında hizmet vermek istediğiniz zaman mutlaka yazılım ve teknoloji ile bağlantınız bir şekilde olmalıdır.
Startup Şirket Nasıl Kurulur?
Aslında bu tarz bir şirketi kurmanızda ki genel amaç bir soruna çözüm bulmak olarak adlandırılır. Bu yüzden de Startup şirket kurmak istediğiniz zaman bir soruna çözüm sunmanız gerekmektedir. Ancak bunu başta da söylediğim gibi sorunu garanti bir şekilde çözeceksiniz diye bir genel kanı yoktur. Sadece ortada olan sorunu çözüm sunmanız yeterlidir. Sonucunda sorun çözülür veya çözülmez bu sizin sorununuz değildir. Sunmuş olduğunuz bu çözüm Startup projeleri içerisinde değerlendirileceği için şirketler sizlere buradan bir fon ayırarak bu şirketi kurmanızı sağlayacaktır. Aslında yukarda sizlere ne kadar sorunu çözmeye yönelik başarılı sonuç bulmanıza gerek yok desek de şirketi kurmanız için Startup şirket olmanız için ortada olan sorunu çözmeniz gerektiğini belirtelim.
Şirket içerisinden yardım alarak da bu tarz bir şirket kurabilirsiniz, ancak bu konuda bağımsız bir Startup şirketi kurmak istediğiniz zaman öncelikli olarak iyi bir ARGE yaparak bu konuda ortaya çıkan sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Teknoloji ve yazılım alanlarında bulunan birçok sorun olduğunu biliyoruz. Bu sorunları ortadan kaldırmak adına yapacağınız çalışmaların sizler açısından son derece olumlu adımlar olacağını belirtelim. Bu yüzden de Startup şirket kurmak istediğiniz zaman mutlaka bir soruna çözüm getirmek için sıkı bir çalışma yapmanız gerekmektedir. Bunun içinde özellikle kalıcı bir çözüm bulmak kuracağınız Startup şirketinin daha kısa süre içerisinde yükselmesine neden olacaktır.
Startup özelliğini taşımak sizlere her zaman çözüm odaklı olma şansını sunacaktır. Bunun yanı sıra sizlere sunulacak olan bir diğer özellik de firmaların çözüm bulma konusunda sizlere sığınacak olmasıdır. Bu konuda yapacağınız çözüm önerilerinin genellikle kesin ve net olması sizlerin Startup şirketlerinizin daha kısa süre içerisinde ün yapmasına ve tanınmasına imkan sağlayacaktır. Bu yüzden de bu konu da çalışma arkadaşlarınızı ve proje arkadaşlarınızı daha uygun bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir.