Video Konferans Nedir ?
Video konferans; iki veya daha fazla kişinin farklı ortamlarda olmasına rağmen aynı iletişim sistemi üzerinden sesli ya da görüntülü biçimde iletişim kurmasını sağlayan bir teknolojidir. Video konferans ile görüşmek istediğiniz hemen herkesle kolay biçimde görüşebilirsiniz. Uzaklıkları her ne kadar çok da olsa aynı iletişim hattı üzerinden görüşmeleriniz mümkün olacaktır. Yine aynı hat üzerinden birbirinizi görmek ya da ses iletişimine geçmenin yanı sıra dosya, belge veya doküman da gönderebilir, bilgi alış verişinde bulunabilirsiniz. Özellikle de freelancer çalışanların uzaktan şirket sistemine bağlanarak toplantılara katılması ya da yine şirketlerin aktif çalışanları ile ansızın toplantı yapmaları için video konferans sistemleri önerilmektedir.
Video Konferans Sisteminin Geçmişi
Video konferans sistemleri ilk olarak 1960’lı yılların başlarına dayanır. Ancak bu zamanlarda geliştirilmiş olan video konferans sistemleri hem verimsiz hem de çok maliyetliydi. Bundan dolayı fazlaca kullanılmamıştır. Ancak her geçen yıl video konferans sistemleri gelişimini sürdürmüş ve günümüze kadar ulaşmıştır. 2008 yılında H.264/SVC teknolojisine kavuşan video konferans sistemleri bu sayede tablet ve bilgisayarlara da taşınarak gelişimini artırarak devam ettirmiştir.
Günümüzde son teknoloji ile fazlasıyla kullanılan video konferans sistemleri gerek eğitim, gerek iş dünyası gerekse de sosyal anlamda kullanılmaktadır. Hem hızlı bir alt yapı teknolojisine sahip hem de üst düzey verimi ile fazlasıyla talep gören video konferans sistemlerine her geçen gün ihtiyaç artmaktadır.
Video Konferans Sistemi Yöntemleri
Google tarafından devreye sokulan Hangout servisi ya da Microsoft’un bir uygulaması olan Skype gibi yazılım programları video konferans sistemi hizmeti görmektedir. Lokasyon fark etmeden hemen herkesi aynı iletişim platformunda buluşturan bu video konferans yöntemleri ile birlikte karşınızdaki kişi ile ses ya da görüntülü biçimde iletişime geçmeniz mümkündür.
Ayrıca bunlar gibi daha bir çok video konferans sistemi yöntemi bulunmaktadır. Her bir programın işleyişi ve yapısı farklı olsa da amaç sadece uzak olan kişi ya da kişilerin aynı zaman diliminde birbirlerine ses ya da görüntülü bir şekilde ulaşmasıdır. İletişim anlamında kolaylık sağlayan bu yöntemler sayesinde kişiler artık iletişim için zor olan yolları denemiyor.
Video Konferans Sisteminin Önemi
Bahsettiğimiz üzere video konferans sistemleri birden çok alanda kullanılabilir. Uzaktan eğitim veren okullar, iş toplantıları, sosyal medya gibi platformlarda yaygın olarak kullanılan video konferans sistemleri insanların iletişim anlamında daha kolay erişim sağlamalarına da imkan tanımaktadır.
Özellikle de aniden alınacak kararlar ile alakalı şirketler toplantılar düzenlemektedir. Bu düzenlemeyi de uzaktaki çalışanların da katılım göstermesi amacı ile video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirmektedir. Böylelikle şirketler hem daha hızlı kararlar alabilir hem de zaman tasarrufu sağlayabilir.
Sadece özel şirketler için değil eğitim kurumları da bu yöntem ile birlikte uzaktaki öğrenciler için eğitimlerini vermektedir. Aynı bağlantı hattı üzerinden bağlanan öğretmen ve öğrenciler aynı zaman diliminde derslere katılım sağlayarak kolay biçimde ders işleyişini yapabilirler.
Yine çok uzaktaki kişilerin sosyal anlamda birbirlerini görmeleri, sohbet etmeleri amacı ile de video konferans sistemleri kullanılabilir. Buna göre sosyal medyanın da yaygın kullanılması bu durumu tetiklemektedir.
Görüldüğü üzere video konferans sistemleri eski zamandan beri kullanılmakta olup günümüze kadar ulaşmıştır. Günümüzde daha yaygın olarak kullanılan video konferans sistemleri hemen her platformda ihtiyaç haline gelmiştir. Özellikle de çok uzaktaki kişi ya da kişilerin eş zaman içerisinde birbirlerine bağlanmaları amacıyla oluşturulan video konferans sistemleri çeşitli araçlar yöntemiyle kolay biçimde kullanılmaktadır.